Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sundhedsmæssige fordele ved kål

Hvis vitaminer kunne pakkes og mærkes, ville de til forveksling ligne grønkål. Det skyldes, at de vitaminer, der er i blot én portion af denne temmelig ukendte grønsag, kan overtrumfe en hel uges indtagelse af andre fødevarer: Grønkål indeholder 684% af den anbefalede dagsmængde af K-vitamin, 206% for A-vitamin og 134 % for C-vitamin (og endnu mere C-vitamin i den skotske variant med krøllede blade).

Grønkål kan med rette kaldes en superfødevare, selvom der foreløbig kun er gennemført ét forsøg, hvor man påviste en høj antioxidant aktivitet. Plantenæringsstoffet indole-3-carbinol medvirker til DNA-cellereparation, mens det samtidig bremser væksten i kræftceller. Med sit indhold af sulforafan beskytter grønkål mod prostata- og tyktarmskræft. Det har også egenskaber, som ifølge forsøg kan mindske lungeødem, og det er godt for din mave, lever og immunforsvar. Det indeholder lutein og zeaxanthin, som medvirker til at beskytte dine øjne mod makulær degeneration.

Grønkål er blevet sammenlignet med oksekød, som er kendt for at være en let tilgængelig kilde til jern, protein og calcium. Grønkålens anti-inflammatoriske evner er uden sidestykke blandt grønne bladgrønsager, især i forhold til forebyggelse og endog helbredelse af leddegigt, hjertesygdomme og adskillige autoimmune sygdomme.

Omega-fedtsyrer kaldes essentielle, fordi din krop har brug for dem for at blive ved med at være sund og rask, men de skal komme fra kilder uden for kroppen - og her er grønkål helt fantastisk. Fordelene ved disse stoffer, som man ofte taler om, men som vi ikke kender så meget til, er bl.a. deres evne til at medvirke til at regulere blodets sammenklumpning, opbygge cellemembraner i hjernen og beskytte dig mod hjertesygdom og slagtilfælde. De kan også medvirke til at bekæmpe autoimmune sygdomme som lupus og leddegigt.

Lidt sjove fakta om grønkål
Grønkål blev først dyrket fra vilde sorter af de gamle grækere og romere. Senere spredte de sig op gennem Europa, hvor bladene blev kaldt "coles", og til de britiske øer. Derfra blev de transporteret til Nord- og Sydamerika. Første gang, kålen blev omtalt i USA, var i 1669, hvor man refererede til planten som "colewarts".

Resumé
Kål tilhører Brassica-familien og har fået et navn som en af havens sundeste fødevarer, som også findes i torveboder eller i supermarkedernes grøntafdelinger. Ligeledes bliver grønkål mere og mere udbredt i USA, på grund af ikke blot den karakteristiske smag, kålen giver supper og salater, men også dens mange sundhedsfremmende egenskaber. Grønkål er proppet med vitaminer, så med hver mundfuld bekæmper du kræft, hjertesygdom, autoimmune sygdomme og endog makulær degeneration. Så når der nu er så mange gode ting i grønkå1, er det så ikke det, du skal have til aften?

Forsøg med grønkål
Ifølge ét forsøg viste grønkål sig - af alle de fødevarer, der var involveret i forskningen - at have den højeste beskyttende virkning mod blærekræft, den sjette mest almindelige kræftdiagnose i USA.

Grønkål har en meget imponerende mængde flavonoider, som hver især har sin sunde opgave i din krop - herunder 32 fenolstoffer og tre hydroxycinnacinsyrer, som kan medvirke til at holde kolesterolniveauet inden for det normale og fange skadelige frie radikaler i kroppen. To af de vigtigste flavonoider, som grønkål har i rigelige mængder, er kaempferol og quercetin.

Det skal bemærkes, at virkningen af adskillige antioxidanter og vitaminer i grønkål mindskes ved tilberedning som kogning og stegning. Dog er alle næringsværdier bevaret i økologisk frysetørret grønkålspulver - praktisk og velsmagende til alle tider! Kan bruges direkte i smoothies, mysli og sundhedsdrikke.

Referencer
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16142557, Diet and bladder cancer: a case-control study, Aug. 2012.
http://www.sciencedirect.com/science/artlcle/pii/089158499500052Y Inhibition of human low-density lipoprotein oxidation by caffeic acid and other hydroxycinnamicacid derivatives.
http://www.healthyfoodtreatment.com/amazing-kale-facts-and-health-benefits/, Composition and antioxidant activity of kale (Brassica oleracea L. var. acephala) raw and cooked, Aug. 2012.

Health News 2016

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012