Kosttilskud Sund kost og livsstil

Helseurter kan mere, end vi tror

Nogle lægemiddelfabrikanter er enige: I “regnskovsapoteket” vokser der utallige planter, hvis indvirkning på helbredet man overhovedet ikke kender endnu. Se blot på den amerikanske “jungle-botaniker” Richard Evans Schultes, som havde et halvt dusin stærke urter med hjem fra Amazonas – urter, som i dag er opkaldt efter ham. Og hans kollega Duncan W. Thomas havde også stor succes med en slyngplante, han fandt i Cameroun, hvis indholdsstof “Michellamin B” i laboratorieforsøg har vist sig at kunne modvirke HIV. Men også lige uden for vores hoveddør findes der urter, hvis medicinske betydning endnu ikke er endegyldigt belyst. Og i den senere tid er der kommet flere og flere meldinger om, at der i gammelkendte helseplanter findes meget mere, end man hidtil har troet. Her beskriver vi de nyeste forskningsresultater:

Timian – en ægte bakteriedræber

Forskere fra Maastricht har i et forsøg fastslået, at timian er ligeså effektiv til at lindre kramper og dræbe bakterier i forbindelse med hoste som det kemiske stof Bromhexidin. Det er den æteriske olie fra timianplantens blomster og blade, som giver lægeplanten dens virkning.
Tip: Brug 1-2 dråber æterisk timianolie ved begyndende hoste på en sukkerknald eller i ¼ glas juice.

Græskarkerner for prostata

Græskarkerner er et meget velegnet middel ved godartet prostataforstørrelse. Det har et nyt forsøg med 200 patienter foretaget ved Ruhr-Universität Bochum vist. Græskarkernerne indeholder beta-sitosterin. Allerede to uger efter forsøgets start havde patienterne langt færre problemer.
Tip: Tag allerede ved de første tegn på prostataproblemer dagligt 3 spsk græskarkerner dagligt.

Perikon hjælper sjælen

Ved depressive lidelser hjælper perikon ligeså godt som kemiske præparater. Det har professor dr. med. Helmut Woelk, direktør for Psychiatrische Krankenhaus ved universitetet i Giessen, påvist. Han var på jagt efter et antidepressivt middel uden bivirkninger og behandlede derfor patienterne over et længere tidsrum med store doser perikon. Lidt efter lidt følte patienterne sig bedre tilpas, og deres sindstilstand blev lettere.
Tip: Hvis du lider af psykisk nedtrykthed, så tag Perikonkapsler i 2-3 måneder (så længe varer det, inden du vil kunne mærke en virkning).

Artiskokker sænker et højt kolesterolspejl

At artiskok er godt for galden og leveren, er en velkendt sag. Men nu har man fundet ud af, at planten også har en gunstig indvirkning på kolesteroltallet. Artiskokker indeholder bitterstoffet cynarin, garvestoffer og A-, B- og C-vitaminer. Specielt cynarin hjælper kroppen til at forbrænde fedt.
Tip: Når du har spist et lidt for fedt måltid, så aflast din lever og galdeblære med artiskok-præparater.

Ginseng – mere ilt til hjernen

Ginseng kan give dig et dybere åndedræt. Roden indeholder bl.a. glykosider, æterisk olie og panax-syre og er i århundreder blevet brugt som hemmeligt våben i kampen mod alderdom. Nu har den israelske læge Ditza Gross fundet ud af, at den også virker ved lungeproblemer. Hun behandlede 92 patienter med middelsvær kronisk lungesygdom med ginseng-ekstrakt. Patienterne, som tidligere næsten ikke engang havde luft nok til at gå en tur, kunne nu pludselig tilbagelægge længere strækninger til fods. Luftvejene styres nemlig også fra hjernen. En bedre ilttilførsel til de små, grå celler forbedrer derfor også åndedrættet.

Tip: Udnyt ginsengs evne til at fremme gennemblødningen – og gør noget ved dit “mentale kondital”.

Læs også
Naturmidler til mange formål
Kosttilskud mindsker risikoen for kroniske sygdomme
Phyto-serien – den nemme vej til urternes helbredende kraft
Lev længe – drik grøn te
Timian mod forkølelse
Græskarkerner – den naturlige hjælp mod prostataproblemer
Perikon er effektiv mod depression
Artiskokker kan sænke kolesteroltallet
Ginseng – et godt anti-aging middel