Kosttilskud Sund kost og livsstil

Enzymer fra hvedespirer fremmer mitokondriernes energi

Enzymer fra hvedespirer er en god kilde til biologisk aktive plante-flavonoider. Deres potentielle egenskaber rækker fra forbedring af symptomerne på fibromyalgi og ledsmerter til forøgelse af energiniveauet i mitokondrierne og lindring af symptomerne på kronisk træthedssyndrom.

Disse gavnlige egenskaber skyldes tilstedeværelsen af adskillige, kraftigtvirkende naturlige antioxidante enzymer, bl.a. superoxid dismutase (SOD), glutathion peroxidase og katalase, som giver en høj grad af beskyttelse mod den iltningsbelastning, som kan beskadige mitokondrier, DNA og celleelemen­ter samt medvirke til udvikling af sygdom.

Beskrivelse af forsøg på området

Forskerne har i nogen tid vidst, at inflammationssygdomme ofte har en sammenhæng med en redu­ceret mængde af antioxidante enzymer i kroppen. Således har koreanske forskere for nylig påvist, at patienter med leddegigt har en langt lavere SOD- og glutathion peroxidase-aktivitet end raske patien­ter fra en kontrolgruppe. Forskerne kunne desuden konstatere, at patienternes indtag af antioxidan­ter via kosten også lå lavere.

Forskere fra Stanford University har fornylig påvist en sammenhæng mellem tilstedeværelsen af superoxid anion og udviklingen af en lang række degenerative sygdomme, bl.a.

  • Enzymer fra hvedespirer fremmer mitochondriernes energiåreforkalkning
  • slagtilfælde
  • hjerteanfald
  • kroniske og akutte betændelsestilstande og
  • ”en lang række forskellige, aldersrelaterede lidelser”.

Det betændelsesfremmende superoxid anion jagtes og neutraliseres af SOD.

Sammenhængen mellem superoxid, SOD og sygdomsprocesser er så overbevisende, at forskere for flere år siden forsøgte at påvirke forløbet af sygdomme som slidgigt ved at sprøjte SOD fra husdyrs blodlegemer direkte ind i de sygdomsramte led. Behandlingen hæmmede inflammationen i betyde­lig grad, men teknikken var ikke anvendelig i praksis, og den har aldrig vundet indpas som behand­ling for mennesker.

Hvorfor hvedespirer?

Hvedespireekstrakt er derimod en langt mere acceptabel måde at øge kroppens indhold af naturlige antioxidanter på. Italienske forskere har for nylig offentliggjort en analyse af antioxidant-indholdet i hvedespireekstrakt og fundet frem til, at katalase- og peroxidase-aktiviteten i stoffet er meget kraf­tig. Et andet italiensk forskerhold sammenlignede den antioxidante aktivitet i hvedespireekstrakt med antioxidanter som fx ascorbinsyre, quercetin og reduceret glutathion og fandt frem til, at ”hvedespireekstraktets udrensende indvirkning på ilt-superoxid kan måle sig med den virkning, der kan opnås af disse stoffer i ren form”.

Forskningsforsøg har vist, at mitokondrierne ikke blot fungerer som kraftværker, men også spiller en afgørende rolle for aldringsprocessen i og med, at de medvirker til at afgøre den hastighed, hvor­med kroppen ældes, og den indvirkning, der sker på menneskekroppen i løbet af denne proces. Hen­sigtsmæssig brug af de næringsstoffer, der bevisligt har en indvirkning på mitokondriernes funk­tion, kan derfor sikre et optimalt immunforsvar og dermed påvirke vores forventede levetid i positiv retning.

Læs også
Hvedekim styrker dit kredsløb
Hvedeklid: Et værn mod mavesår, galdesten og tyktarmskræft
Glutenfri veganerdiæt hjælper patienter med leddegigt
Antioxidanter beskytter mod åreforkalkning
PQQ – et nyt anti-aging kosttilskud?
Hvem har størst risiko for galdesten?
Alfalfa: En lidt overset plante

Kilde
Maier CM, Chan PH. Role of superoxide dismutases in oxidative damage and neurodegenerative disorders. Neuroscientist. 2002;8(4):323-34.
Flohe L. Superoxide dismutase for therapeutic use: clinical experience, dead ends and hopes. Mol Cell Biochem. 1988;84(2):123-31.
Marsili V, Calzuola I, Gianfranceschi GL. Nutritional relevance of wheat sprouts containing high levels of organic phosphates and antioxidant compounds. J Clin Gastroenterol. 2004;38(6 Suppl):S123-6.
Calzuola I, Marsili V, Gianfranceschi GL. Synthesis of antioxidants in wheat sprouts. J Agric Food Chem. 2004;52(16):5201-6.