Sund kost og livsstil Vitaminer & Mineraler

Næringsindholdet i vores grønsager falder – hvorfor?

Godt, at Skipper Skræk blev skabt for længe, længe siden. Den ondskabsfulde tegneseriefigur skulle have spist 65 dåser spinat i dag for at få den samme mængde jern, som han fik ved at hælde blot en enkelt dåse i sig i 1950. Og så ville der jo ikke være meget tid tilovers til at gøre kur til Olivia…

Det er budskabet fra en undersøgelse foretaget ved University of Texas i Austin på baggrund af data fra det amerikanske landbrugsministerium. I forhold til tallene for 50 år siden indeholder vore dages frugt og grønt lavere mængder af nogle af de vigtigste næringsstoffer, bl.a. protein, kalk, fosfor, jern, B2-vitamin og C-vitamin. Som eksempel kan nævnes, at der nu er 6 % mindre protein og 38 % mindre B2-vitamin i frugt og grønt.

“Det er blot en af mange gode grunde til at spise flere grønsager, for de er stadig langt de mest næringsrige levnedsmidler,” siger dr. Donald Davis, undersøgelsens hovedforfatter og forsker ved universitetets Biochemical Institute under Department of Chemistry and Biochemistry.

Hertil siger dr. Robert Lawrence fra West Palm Beach’s Original Medicine, som markedsfører kosttilskuddet Garden of Life: “Vi ser allerede en fedmeepidemi brede sig, og selvom grønsager helt sikkert er godt for helbredet, så er det ikke muligt at spise 65 dåser spinat til et måltid.” Han anbefaler, at man tager et kosttilskud i form af en god multivitamintablet.

Ifølge Davis kan der være mere end én forklaring på, hvorfor næringsindholdet er faldet, men hovedårsagen er, at landmændene nu dyrker afgrøder med større udbytte. Undersøgelsen af 43 frugter og grønsager, bl.a. broccoli, jordbær, selleri og grøn peber, omfattede 13 næringsstoffer. Den viste, at planter har et bestemt mål energi, og afgrøder med stort udbytte har mindre energi til at optage mineraler fra jorden. Forskerne fandt frem til, at selleri, grøn peber og tomat taber mest protein. Cantaloupe-meloner, salathoveder og tomater indeholder mindre fosfor end for blot 30 år siden, og auberginer og tomater indeholder mindre C-vitamin end tidligere.

“Det er den utilsigtede bivirkning af vores bestræbelser på at øge udbyttet af afgrøderne,” siger Davis og kalder fænomenet for “udvaskning”.

“Når man overrisler, gøder og bekæmper ukrudt for at øge udbyttet, udvaskes en vis mængde af næringsstofferne. Ved at give planten mulighed for at vokse hurtigere og mere KAN man sagtens få den til at vokse hurtigere og mere – men den har ikke evnen til samtidig at optage eller danne næringsstoffer i samme tempo,” siger Davis.

Davis’ undersøgelse var inspireret af en britisk undersøgelse fra 1991, som også viste, at næringsindholdet i frugter og grønsager var faldet i løbet af de senere år. Men der kan stilles spørgsmålstegn ved resultaterne, siger han: “De analysemetoder, man anvendte for 50 år siden, er ikke de samme som nu. Fx angav man i 1950 ikke indholdet af magnesium, zink, B6- og E-vitamin, kostfibre og fytokemikalier. Vores forskningsresultater kan skyldes denne form for uensartethed. Måske er det ikke planterne, der har ændret sig, men analysemetoderne. Fordelen er, at folk nu kan forholde sig til næringsstoffer, som vi måske ikke kendte til for 50 år siden – eller i hvert fald ikke havde analyseret. Vi håber, at vi med vores forskning kan fremme lysten til at foretage flere sammenligninger, “ siger Davis og nævner behovet for at få foretaget lignende forskning på korn, kød, mælk og æg.

Læs også
Økologiske fødevarer har højere næringsværdi
Færre mineraler i maden kan udvikle sig til en ernæringsmæssig krise
Næringsstofmangel i befolkningen
Protein: Forskning og udvikling på ernæringsområdet
Bogomtale: Mineralindhold i grønsager i 1940 og 1991 – et skræmmende fald
Lars Okholm: Ernæringsoptimisten
Gris indgår i 187 produkter
Vælg det rigtige multivitamin-/mineralpræparat – Maximum!

Kilde
Miami Herald, 2005.