Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kræft: chancerne mod kræften

Sandt eller falsk? Syv myter om kræftsvulster set i videnskabens lys

Ingen anden sygdom udløser vel så meget angst og giver anledning til så mange spørgsmål som kræft. Hver år diagnosticeres 390.000 nye tilfælde i Tyskland - statistisk svarer det til, at hver fjerde tysker i løbet af sin levetid må regne med at komme til at måtte kæmpe med en svulstlidelse. Mange kræftformer er meget aggressive, mens andre kun vokser ganske langsomt eller er relativt enkle at behandle med medicin. Derfor findes der ingen standardsvar på alle spørgsmålene, men eksperterne får til stadighed større og større detailkendskab.

1. Hvis begge mine forældre har haft kræft, kan jeg så ikke undgå også at få det?
Jo. Du kan godt være arveligt disponeret, så din risiko for at få kræft er øget. Men kun en brøkdel af alle kræftsygdomme skyldes arvelige forhold. Nogle af dem, hvor den arvelige disponering spiller ind, er f.eks. tyktarmskræft (arvelig faktor: 5-7%) eller brystkræft (arvelig faktor: 5-10%). Men når den samme kræftform forekommer hyppigere blandt beslægtede, end man statistisk set skulle kunne forvente, kan det snarere skyldes, at man udsat for de samme risikofaktorer, f.eks. samme form for ernæring eller de samme miljøgifte.

2. Kan kræft egentlig smitte?
Den ukontrollerede celledeling er ikke nogen smitsom sygdom som influenza eller AIDS, siger eksperter fra Deutsche Krebsforschungszentrum i Heidelberg. Men der findes bestemte virustyper, som kan være medvirkende årsag til bestemte svulster, og disse kan overføres ved smitte. Men de er aldrig den eneste udløsende faktor.

3. Hvorfor dør mange rygere af lungekræft, mens andre ikke bliver syge, selvom de ryger hele livet?
Professor Heinz-Johannes Buhr fra Charité i Berlin siger: "Et stort tobaksforbrug står absolut øverst på listen over årsager til lungekræft. Ryger man 20 cigaretter om dagen i 20 år, forhøjer man sin risiko for at få lungekræft med 60 gange i forhold til, hvad den ville være, hvis man var ikke-ryger". Der findes naturligvis undtagelser - nogle mennesker har et immunforsvar, som er i stand til at bekæmpe kræftcellerne optimalt. Men det er ikke nogen god idé at satse på, at ens immunforsvar er i stand til det.

4. En ny undersøgelse viser, at frugt og grønsager ikke beskytter mod kræft. Er det så lige meget, hvad jeg spiser?
En undersøgelse med 285.526 kvinder fra hele Europa har ganske vist påvist, at frugt og grønsager ikke beskytter kvinder mod brystkræft, siger professor dr. Heiner Boeing fra Institut für Ernährungsforschung Potsdam-Rehbrücke. Alligevel udløses ca. 30-40% af alle kræftsvulster af forkert ernæring. A-, C- og E-vitaminer forebygger eksempelvis kræft i tungen, mundhulen, strubehovedet og maven. Også risikoen for tarmkræft kan nedsættes, hvis man spiser en fiberrig kost med meget frugt og grønt. PS.: Undersøgelsen blev foretaget på almindelige, sprøjtede frugt og grønsager.

Læs om:
Genvej til sygdom
Alvorlig forurening giver giftigt blod
Er vore fødevarer farlige?
Pesticider og sprøjtemidler i frugt og grønt


5. Får mennesker, der er i dårligt humør, oftere kræft end optimister?
Den antagelse, at bestemte karaktertræk fremmer kræftsygdomme, har man for længst gjort op med. Men optimister har lettere ved at overvinde en kræftsygdom. Det viser en undersøgelse foretaget ved universitetet i Birmingham i Storbritannien: I blod fra mennesker med en postiv livsindstilling fandt et forskerhold under ledelse af immunologen John Gordon en højere koncentration af det såkaldte lykkehormon serotonin. Ved reagensglasforsøg tvinger serotonin Burkitt-Lymfom-celler til at ødelægge sig selv. Om man vil være i stand til at udvikle en brugbar form for medicin ud fra denne viden, er endnu uklart.

6. Er jeg beskyttet mod kræft, hvis jeg dagligt dyrker motion i mindst en time?
Regelmæssig motion styrker dit immunforsvar, og det er et af de vigtigste våben i kampen mod kræften. Mennesker i god fysisk form dør 2,7 gange sjældnere af kræftsygdomme end deres mere stillesiddende medmennesker. Men hvis man stiller for store krav til sin krop med for megen motion, har det den stik modsatte virkning - man svækker tværtimod immunforsvaret. Man bør helst ikke forbrænde mere end 3.500 ekstra kalorier ved sport pr. uge. Men det skal en kvinde på 67 kg sådan cirka køre på cykel i 10 timer i rask tempo eller spille volleyball i 25 timer pr. uge for at nå op på.

7. Hjælper naturmidler?
Hvilke planter har antioxidative og baktericide egenskaber, der kan styrke immunforsvaret og bedre patientens almentilstand. Forskellige undersøgelser har påvist, at bestemte naturprodukter, fremstillede af velkendt uskadelige planter, har disse egenskaber.

Læs også:
Candolic
Ipe Roxo® – helbredende bark fra Brasilien
ActiVin® kan dræbe kræftceller

Curcuma kan standse svulst i knoglemarven
Unik Spirulina - seneste nyt fra forskerne
Grøn te - et godt supplement til kræftbehandling

Artemisinin fra Kinesisk Malurt mod malaria og cancer/kræft
Muno Colostrum og immunforsvaret


Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012