For meget lakrids kan medføre for højt blodtryk, vand i kroppen (ødemer), tab af kalium og natriumsalt samt uregelmæssig hjerterytme. Man bør ikke bruge lakrids ved for højt blodtryk eller blodmangel, og heller ikke hvis man bruger vanddrivende medicin, der også medfører tab af både kalium og natrium. Man bør ikke bruge lakrids i mere end seks uger uden at holde en pause på to uger.
Men ellers har lakrids mange gode virkninger, når man ikke overdriver. Det er godt mod hoste, bronkitis og astma, for maven, leveren, dårlig hals, inflammation og infektioner samt nedsat funktion af binyrebarken. I kinesisk medicin bruger man lakrids mod mangel på qi – livsenergien.
Lakrids indeholder også en række planteøstrogener, der virker på de samme steder på cellerne som de rigtige østrogener, men svagere og uden at øge risikoen for kræft. Det medfører, at lakrids i større mængder hæmmer det rigtige østrogen og i små mængder forstærker virkningen.
For lakridselskere, der ikke vil risikere for højt blodtryk, findes der glycyrrizinfri lakrids i form af lakridspræparatet DGL. Det er fx godt mod mavesår, da det virker direkte helbredende på maveslimhinden og samtidig forebygger nye sår. Det stof i rå lakrids, der giver for højt blodtryk, er fjernet i DGL.
Læs også
DGL: Deglycyrrhizineret lakrids mod mavesår
Lakrids styrker fordøjelsen og reducerer kropsfedt
Amarelli Lakrids fra Italien – lakrids i mere end 250 år
Start dagen med en bitter
De skjulte fordele ved at spise mørk chokolade