Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tranebærekstrakt: Lovende resultater for patienter med kræft i spiserøret

29/1-2008 - Et nyt forsøg fra Californien tyder på, at øget indtagelse af frugt og grønsager kan reducere risikoen for Barrett's syndrom, en forløber for kræft i spiserøret.

Et tranebærekstrakt med et højt indhold af proanthocyanidiner har vist sig at kunne hæmme væksten i og spredningen af adenocarcinomer i spiserøret (en kræftform, der opstår i kirtelvæv), lyder det fra forskere ved Ohio State University og Blueberry and Cranberry Research Center ved Rutgers University.

"Vi har påvist en kræfthæmmende aktivitet i hel tranebærekstrakt samt i specifikke tranebær-frak­tioner i adskillige reagensglasforsøg, hvor vi har anvendt kræftcellelinier, og i begrænsede kliniske undersøgelser", skriver forsøgsrapportens hovedforfatter Laura Kresty i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

"Men så vidt vi ved, har man endnu ikke vurderet tranebærs og tranebærstoffers kræfthæmmende potentiale mod kræft i spiserøret på levende modeller eller i reagensglassystemer".

Forskerne anvendte to typer af adenocarcinome cellelinier fra spiserøret - SEG-1 (som reagerer over for syre) og BIC-1 (som ikke reagerer over for syre) til at teste tranebærekstrakterne. SEG-1-linierne blev anvendt til at "få indsigt i de mekanismer, der gør, at opstød af mavesyre og galde­salte kan fremme udviklingen af Barrett's syndrom og i sidste ende også adenocarcinom i spise­røret", forklarer Kresty.

Barrett's syndrom skyldes opstød af mavesyre, og selvom man kan støde på lidelsen blandt unge, er de fleste patienter i 40'erne og 50'erne. Man har tidligere påvist, at lidelsen er en forløber for kræft i spiserøret, men 90% af patienterne menes ikke at udvikle kræftsygdommen. Der har været en del teorier fremme om, at kost og medicin kan spille en rolle i denne forbindelse, men man ved endnu ikke, hvorfor tallene ser således ud.

Forskerne påførte cellerne forskellige koncentrationer af proanthocyanidin-holdigt tranebærekstrakt (12,5-400 µg pr. ml). Resultaterne viste en tids- og dosisafhængig indvirkning på levedygtigheden og spredningen i cellerne.

Desuden viste det sig, at tranebærekstrakt i en koncentration på 50 µg pr. ml var i stand til i stati­stisk signifikant grad at reducere den syrefremkaldte celleformering i SEG-1 cellerne. Forskerne rapporterer, at apoptosen (den programmerede celledød) var 43,6% højere i de celler, der var be­handlet med tranebærekstrakt.

"Samlet set viser vores resultater, at et ekstrakt af proanthocyanidin-holdige tranebær har en kraf­tig indvirkning på reguleringen af cellecyklus, cellernes levedygtighed, celleformeringen og apop­tosen i adenocarcinom-cellerne i spiserøret", skriver forskerne.

"De specifikke molekyler, der fremkalder den pro-apoptotiske, spredningshæmmende og celle­cyklus-positive virkning ved tranebærekstraktet, er vi netop nu i gang med at undersøge yderli­gere", slutter de.

Tranebærrene er blevet mere og mere populære i de senere år, efterhånden som aggressive mar­keds­føringskampagner og en mængde videnskabelige beviser, der afslører bærrets sundhedsfremmende egenskaber, har bidraget til at åbne forbrugernes øjne og vække deres interesse.

Bærret er længe blevet anset for at være en meget effektiv vej til bekæmpelse af betændelser i urin­vejene - noget, der ifølge en ny undersøgelse har ført til, at næsten en tredjedel af alle amerikanske forældre giver tranebær til deres børn.

I 2004 blev Frankrig det første land, der godkendte en anprisning for den nordamerikanske trane­bær-art Vaccinium macrocarpon. Ifølge anprisningen kan tranebærret 'medvirke til at forhindre visse E. coli-bakterier i at sætte sig fast i urinvejene'.

Fornylig har forskere fra St. Francis College, Mt. Sinai School of Medicine og New York Univer­sity rapporteret, at bærrets virushæmmende virkning måske er lige så stor som dets  bakteriehæm­mende virkning (Phytomedicine, bind 14, s. 23-30).

Kilde:
L.A. Kresty, A.B. Howell, M. Baird. Cranberry Proanthocyanidins Induce Apoptosis and Inhibit Acid-Induced Proliferation of Human Esophageal Adenocarcinoma Cells. Journal of Agricultural and food Chemistry, offentliggjort online forud for trykning, ASAP-artikel, doi: 10.1021/jf071997

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012