Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Soja - også sikkert for mænd

Et nyt forsøg offentliggjort af American Society for Reproductive Medicine viser, at sojafødevarer og kosttilskud med soja-isoflavoner ikke har nogen statistisk signifikant indvirkning på indholdet af mandlige reproduktionshormoner hos mænd. Metaanalysen af litteraturen indikerer, at soja ikke mindsker testosteronniveauet.

Under ledelse af Jill M. Hamilton-Reeves, PhD, RD ved St. Catherine's University, St. Paul i Min­nesota vurderede forskere virkningen af sojaprotein og soja-isoflavoner på målinger af mandlige kønshormoner. Deres resultater, som er blevet offentliggjort online på Fertility and Sterility, en publikation, der udgives af American Society for Reproductive Medicine, viser ingen signifikant virkning ved indtagelse af sojaprotein eller sojaisoflavoner på det cirkulerende indhold af testoste­ron, kønshormon-bindende globulin eller frit testosteron hos mænd.

Den omfattende metaanalyse undersøgte den foreliggende videnskabelige litteratur, herunder alle kliniske forsøg af sojas virkning på mandlige kønshormoner offentliggjort før l. juli 2008. 15 pla­cebo-kontrollerede behandlingsgrupper med målepunkter ved starten og afslutningen af forsøget blev analyseret. 32 rapporter med i alt 36 behandlingsgrupper blev desuden vurderet efter enklere statistiske modeller. Forsøg offentliggjort efter 1. juli 2008, som ikke var inkluderet i metaanalysen, understøtter dennes konklusioner.

Fertilitetsendokrinolg William R. Phipps, MD fra University of Rochester Medical Center og med­forfatter til analysen siger: "Som en proteinkilde af høj kvalitet og med relativt lidt mættet fedt kan soja være en vigtig del af en hjertevenlig kost og kan bidrage til at mindske risikoen for sygdomme i hjertets kranspulsårer". Han bemærker, at nogle mænd tøver med at spise sojafødevarer, fordi de er bange for de østrogenlignende virkninger af soja-isoflavoner, ofte omtalt som planteøstrogener. Men ifølge Phipps "er det vigtigt for befolkningen at forstå, at der ikke er nogen kliniske beviser for, at dette er sandt. Efter at have gennemført en omfattende gennemgang af den eksisterende litteratur, har vi ikke fundet tegn på, at soja i signifikant grad ændrer mængden af mandlige kønsorganer".

Mænd kan med fordel spise soja som en vej til at opfylde det daglige protein behov og samtidig re­ducere risikoen for hjertesygdom.

Med baggrund i forsøget tilføjer Lisa Kelly, MPH, RD fra United Soybean Board: "Soja fremhæves ofte for dets positive rolle i kvinders kost. Men års kliniske forsøg har vist, at mænd også kan have gavn af soja. Jeg vil gerne opfordre mænd til at indarbejde soja i en afbalanceret og varieret kost og tale med deres sundhedsfaglige behandler om deres næringsbehov".

Blandt de populære sojaprodukter på det danske marked kan nævnes Økologisk Sojadrik fra Lima og Soja Form granulat (vegetabilsk plantekød). Produkterne forhandles eller fremskaffes af Matas og helsekostforretninger.

Læs også:
Vegetarer lever længere - begynd i køkkenet!
Sojaflager - to lækre opskrifter
Soja Form - sund vegetabilsk gastronomi

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012