Kost spiller en stor rolle i udviklingen af kræftsygdomme – og derfor også som en del af kræftbehandlingen. Læs om sammenhængen mellem kost og kræft.
Et sundt stofskifte – og stofskiftet i en kræftcelle
Ved det sunde stofskifte forbrændes de stoffer, der indtages med kosten, under tilførsel af ilt (analogt med det, som sker i en benzinmotor). Man taler også om celleånding eller indre ånding.
Kræftcellen er imidlertid ikke i stand til at udnytte ilten, idet åndingsfermenterne mangler eller er blokerede. Den får i stedet sin energi via en slags nødstofskifte: Gæring. Kost til kræftpatienter bør derfor opfylde to formål:
- Sørge for en rigelig ilttilførsel ved gennem kosten at stille velfungerende åndingsfermenter til organismens rådighed
- Undgå alt, hvad der kan blokere den indre ånding (miljøgifte).
Hvordan kan kosten medvirke til at behandle kræft?
Det første initiativ til kostbehandling af kræft går tilbage til en tysk hals/næse/øre-specialist, som ordinerede diabetikere en særlig diæt plus insulin efter operationer inden for sit fagområde. Han konstaterede, at en række kræftsvulster blev reduceret ved dette tiltag. Den særlige kost indeholdt ikke denaturerede kulhydrater (fx fabriksfremstillet sukker og hvidt mel) – i stedet fik patienterne naturlige kulhydrater (frugt, grønsager og fuldkorn) med masser af vitaminer, mineraler, fermenter (specielt åndingsfermenter) og sporelementer.
Fordelene ved disse næringsfaktorer er, at de
- stimulerer de indre åndingsfermenter
- nedbrydes de langsommere i tarmen på grund af deres fiberstoffer (fx klid), og der dannes ikke kræftfremmende høje blodsukkerkoncentrationer
- de indeholder selv de vitalstoffer, der er nødvendige for deres nedbrydning.
Specifikke kostråd
For patienterne gælder derfor følgende anvisning: Ikke ét gram fabrikssukker, hverken hvidt eller brunt. Forbud også mod selv de mindste mængder hvidt mel, polerede ris eller andre raffinerede stivelsespræparater. Kun mælkesukker er tilladt, ca. 3-4 tsk. dagligt – ikke på grund af dets ret svage søde smag, men til at hæmme udviklingen af proteinspaltende og dermed forrådnelsesskabende kim i tyktarmen.
Kulhydrater
Spis i stedet fuldkornsmel og fuldkornsprodukter – helst lavet af økologisk dyrket korn, idet der her er garanti for, at åndingsfermenterne ikke er blokerede af kemiske sprøjtemidler. Også de andre kulhydratholdige levnedsmidler skal være naturlige. Derved aflastes lever og bugspytkirtel.
Protein
Den levende føde skal indeholde tilstrækkeligt protein. Protein er snævert forbundet med fermenteringen og er væsentligt for kræftforsvaret. Spørgsmålet er blot: hvilken slags protein? I første omgang skal man undgå kød, fisk og æg og i stedet spise syrnede mælkeproteiner (yoghurt, kvark osv.), samt gær- og sojaprodukter. Sødmælk er uønsket, fordi de nødvendigvis større mængder til et voksent menneske er for vanskeligt fordøjelige.
Fedt
Intet animalsk fedt! I stedet koldpressede planteolier, der takket være deres høje indhold af flerumættede fedtsyrer “antænder” den så nødvendige indre ånding. Olierne anvendes uopvarmet og direkte i forbindelse med salater osv. De må under ingen omstændigheder opvarmes: Under kogning, bagning og grill mister olierne deres livgivende egenskaber og danner endog også kræftfremmende substanser.
Den nødvendige forbedring af celleåndingen kan opnås på en nem og naturlig måde, når kosten også indeholder rigelige mængder af de såkaldte bærere af røde farvestoffer. Disse findes først og fremmest i blåbær og rødbede og i lidt ringere mængder i hindbær, ribs, kirsebær og røde druer. De hæver celleåndingen på grund af deres aktive iltgrupper.
Råd til drikkevarer
Det er en kendt sag, at de fleste drikker for lidt, særligt ældre mennesker. Selv om ovennævnte kost indeholder temmelig meget væske, skal man huske, at en vellykket udskillelse af skadelige stoffer forudsætter en rigelig væsketilførsel. Te og kaffe kommer ikke i betragtning på grund af deres brankestoffer – og heller ikke rødvin er tilrådeligt trods indholdet af dets vigtige røde farvestof.
Derimod kan varme sundhedsteer (ikke afføringsteer med sennes og aloe) samt mineralvand anbefales.
Læs også
Antioxidanter fra kosten kan måske medvirke til at forebygge kræft
Kostråd kan reducere risiko for kroniske sygdomme
17 råd, der kan være med til at forebygge kræft
Spis sundt – spis Middelhavskost
Livsstilsændringer og kosttilskud kan reducere din biologiske alder
Får du nok protein fra en vegetabilsk kost?
Broccoli er sprængfyldt med sundhed
Alternativ behandling udbredt blandt kræftpatienter
Alkohol, kaffe og grøn te – og risikoen for brystkræft
Løg mindsker din kræftrisiko
Kilder
Dr. Walter Schultz-Friese i tidsskriftet Meine Gesundheit.