Folkesundhed Sund kost og livsstil

Soja mindsker risikoen for at dø af prostatakræft

Øget indtagelse af isoflavoner fra soja kan måske reducere risikoen for prostatakræft med 58 %, viser et forsøg fra Japan.

Forskningsresultaterne, som er offentliggjort i Journal of Nutrition, underbygger et tidligere forsøg, der siges at være det første, prospektive forsøg, der har påvist et omvendt proportionalt forhold mel­lem isoflavoner og prostatakræft hos japanske mænd. Flere end 500.000 nye tilfælde af prostatakræft diagnosticeres hvert år verden over. Kræftsyg­dommen er den direkte årsag til over 200.000 dødsfald. Endnu mere bekymrende er det, at antallet af nye tilfælde pr. år er øget med 1,7 % over de seneste 15 år.

Beskrivelse af forsøget

Til dette nye, kontrollerede forsøg rekrutterede forskerne 200 japanske mænd med prostatakræft i forskellige stadier: Ét tilfælde af Fase 1, 131 tilfælde i Fase 2, 44 tilfælde i Fase 3 og 24 tilfælde i Fase 4.

Man sammenlignede disse deltageres kostvaner med 200 raske kontrolpersoner af samme køn ved at måle indtagelsen af 12 forskellige fødevarer: Tofu (sojabønneost), natto (gærede sojabønner), misosuppe (suppe af sojabønnepasta), affaldsprodukter fra tofuproduktion, stegt tofu, stegt tofu med grønsager, sojamel, tørret tofu, sojamælk, sojasauce, grønne sojabønner og bønnespirer.

Resultaterne

Resultaterne viser, at øget indtagelse af sojaisoflavonerne genistein og daidzein og deres agluconer havde en statistisk signifikant sammenhæng med en reduceret risiko for prostatakræft. Det højeste gennemsnitlige indtag af isoflavoner (89,9 mg pr. dag) gav en 58 % reduceret risiko sammenlignet med den gruppe, der havde det laveste, gennemsnitlige indtag (mindre end 30,5 mg pr. dag).

Desuden rapporterer forskerne, at isoflavonindtaget havde en sammenhæng med indtagelsen af magnesium og Omega 3 og 6-fedtsyrer, fordi sojaprodukter også er rige kilder til disse nærings­stoffer.

Konklusioner

Men isoflavonerne var i signifikant grad i stand til at mindske risikoen for prostatakræft uafhæn­gigt af reguleringer af indtaget af flerumættede fedtsyrer og/eller magnesium“, lyder det fra for­skerne. De siger desuden, at resultaterne ikke kan generaliseres til andre folkeslag, eftersom den traditionelle japanske kost er rig på isoflavoner. “Serumindholdet af planteøstrogener er højere hos japanske mænd og kvinder end hos mænd og kvinder i de vestlige lande“.

Også andre forsøg har vist en sammenhæng mellem isoflavoner og en mulig beskyttelse mod prostatakræft. Her lyder det, at den sundhedsfremmende virkning måske skyldes sojaisoflavonernes sva­ge østrogenaktivitet, som kan reducere testosteronniveauet og hæmme 5 alfa-reduktase – et enzym, som spiller en rolle i testosteron-omsætningen.

Soja kan mindske risikoen for at dø af prostatakræftLæs også
Hørfrø med lignaner til både kvinder og mænd
Lignaner – hvad er det egentlig?
Isoflavoner giver sunde kolesterolværdier
Kan testosteronbehandling forværre prostatakræft?
Planteøstrogener: Naturlig kræftforebyggelse
Soja kan medvirke til at forebygge og behandle kræft
Prostatasvulstens størrelse kan forudsige risikoen for dens tilbagevenden
Soja og kål til dit sunde liv
Sojaform-produkter og deres fremstilling
Sojaform-bøf

Kilde
Dietary Isoflavones May Protect against Prostate Cancer in Japanese Men. Journal of Nutrition, 2007, bind 137, s. 1974-1979.