Folkesundhed Sund kost og livsstil

Spis rigtigt og få et bedre syn!

Ændrede kostvaner og kosttilskud kan være et meget effektivt supplement til medicinsk behandling, mener en øjenlæge.

De fleste ville sikkert finde det dybt mærkeligt, hvis øjenlægen spurgte dem, hvor ofte de dyrker motion, hvornår de sidst har spist et stykke chokolade, og hvorvidt de syntes, de har et spændende job. For hvad i alverden kan disse ting have med grå eller grøn stær at gøre? Eller bare med et harmløst tilfælde af tørre, kløende øjne, for den sags skyld?

Men for Joseph M. Ortiz, M.D., som er praktiserende øjenlæge i en forstad til Philadelphia, er svarene på spørgsmål om kost, motion, stressniveau og allergier en vigtig del af det detektivarbejde, der ligger i at finde årsagen til et øjenproblem – eller endnu bedre: At sikre, at øjenproblemer slet ikke opstår. Dr. Ortiz mener nemlig, at den vigtigste forudsætning for at have sunde øjne er, at man har en sund krop. “Det går altså ikke at glemme, at øjnene er en del af kroppen”, siger han. “Det er ikke to separate enheder”.

Han har set denne sammenhæng i tingene utallige gange – en ukontrollabel trækning ved øjet skyldtes et nyt job og blev forværret af, at patienten drak for meget kaffe. Et slemt tilfælde af tørre slimhinder i øjnene skyldtes en kost, der indeholdt alt for lidt fedtstoffer. Trætte øjne som følge af for meget arbejde foran en computer blev afhjulpet med nye briller og en mat skærm. Og det er såmænd ikke det hele…

Dine øjne bliver også påvirket af “helkropssygdomme” som forhøjet blodtryk, hjertelidelser og diabetes. Faktisk kan man ved at kigge på øjnene ofte finde tegn på sådanne sygdomme. Øjnene er det eneste sted på kroppen, hvor man direkte kan se blodkarrene. Tillukkede, blødende eller arrede blodkar i den bageste del af øjet (nethinden) er et tegn på, at de samme problemer findes andre steder i kroppen, siger Dr. Ortiz. “Man siger, at øjnene er sjælens spejl. Men de er også vinduer, hvor man kan kigge ind i resten af kroppen”.

Med dette udgangspunkt kommer det ikke som nogen overraskelse for ham, når nogle af hans patienter, som kommer for at blive behandlet for et øjenproblem, ender med at få nedsat blodtrykket eller få mere energi – og en ny tro på holistisk helbredelse med oven i hatten.

Dr. Ortiz er en af en endnu sjælden profession: Forebyggende øjenspecialister. Hans baggrund er traditionel med en medicinsk embedseksamen fra New York Medical College, samt turnusperiode og forskning ved Yale og University of Pennsylvania. Han superviserer en øjenklinik ved Hospital of the University of Pennsylvania og indlægger mange af sine patienter til øjenkirurgi på Wills Eye Hospital eller Sheie Eye Institute i Philadelphia.

Men hans konvertering til forebyggende medicin er helhjertet. I starten af college-tiden pådrog han sig hepatitis – hvilket fik ham til at tænke over, at han måske ikke ville leve så forfærdeligt længe, og derfor gik han i gang med at ændre sine kostvaner, så hovedvægten lå på fuldkorn, grønsager, frugt og mælkeprodukter. Under denne proces holdt han øje med kostændringens indvirkning på kroppen ved hjælp af blodprøver. “Disse prøver var virkelig med til at sætte fokus på, hvordan ’afskaffelsen’ af rødt kød, sukker, kaffe, hvidt mel og alkohol havde en gavnlig virkning på blodets kolesterolindhold og mit helbred i det hele taget”, siger han. Og ingen kan beskylde ham for ikke selv at gøre det, som han siger til andre, at de skal gøre. Han foreslår nemlig samme menu til sine patienter.

Faktisk er det en bestemt type patienter, der kommer i hans praksis i Bala Cynwyd, Pennsylvania – hvor nærmeste naboer er forskellige holistiske specialister. Den type patienter, som enhver læge skal prise sig lykkelig for at have.

“Det er mennesker, som aktivt gør noget for at finde en ernæringsmæssig indfaldsvinkel til at løse deres øjenproblemer”, siger han. “De ønsker en indfølende person, der ved, hvad han/hun taler om, og som kan give dem den information, de har brug for. De er helt klar over, at de skal sørge for at gøre noget godt for deres krop, men de har aldrig fået nogen form for input fra en øjenlæge til, hvordan de kan få kroppen til at gøre noget godt for øjnene.”

At ændre vaner

Alle patienter – uanset om de har et øjenproblem eller ej – opfordres til at ændre kosten, så den omfatter flere fuldkornsprodukter og friske varer, og til at holde op med at ryge og få masser af motion og hvile. Han anbefaler vitamintilskud til patienter med specielle problemer og desuden også til ældre patienter.

“Hvis jeg ser tegn på tidligere skader – arvæv eller beskadigede blodkar i nethinden – anbefaler jeg 200-400 I.E. E-vitamin og 50 mg zink til at opretholde sundheden i blodkar og nethindeceller”, siger han. “Hvis en patient er gammel, har forlorne tænder eller ikke spiser meget kød, foreslår jeg B-vitaminer, for dem får vedkommende sandsynligvis ikke nok af. Jeg tror på, at de fleste får nok A-vitamin gennem kosten, så det reserverer jeg til personer, der har problemer med optagelse eller lagring af næringsstoffer – colitis, skrumpelever eller tidligere problemer med alkoholmisbrug. Jeg giver dem 20.000-25.000 I.E. pr. dag.”

De patienter, der skal opereres, bliver “forberedt” med 2.000 mg C-vitamin, 50 mg zink og 200 I.E. E-vitamin pr. dag i ugen op til operationen – og de fortsætter med at tage samme dosis, indtil øjnene er helede. “Dette nedsætter risikoen for betændelse efter kirurgiske indgreb og reducerer helbredelsesperioden med op til 2 uger”, siger Dr. Ortiz.

Mod natteblindhed, dvs. øjets manglende evne til at tilpasse sig mørke, giver Dr. Ortiz i første omgang mindst 50.000 I.E. A-vitamin og 75-100 mg zink. Efter en måneds behandling skærer han ned på dosis af begge stoffer.

A-vitamin er nødvendigt for at holde nethindecellerne – som hedder stave og tapper – raske. Og når der kun er lidt lys, vil de kemiske impulser fra disse celler, som overfører visuelle billeder til vores hjerne, have brug for A-vitamin til dannelsen af det lysfølsomme pigment, der kendes som rhodopsin eller visuelt purpur (synspurpur). Uden dette pigment vil man stort set være fuldstændig blind, når det er mørkt.

Zink forbedrer ifølge Dr. Ortiz øjets evne til at udnytte A-vitamin. Det er vigtigt for omdannelsen af A-vitamin til dets aktive form, retinaldehyd. E-vitamin har også en vigtig indvirkning på, hvor meget A-vitamin der er tilgængeligt for øjet. Desuden kan E-vitamin også være med til at bekæmpe grå stær, mener Dr. Ortiz.

Grå stær, som er tiltagende uklarhed i øjets linse, er en uundgåelig del af det at blive gammel, erkender Dr. Ortiz. “Hvis man lever længe nok, vil man uvægerligt stifte bekendtskab med grå stær.” Men hans eget arbejde med nogle af hans patienter og resultater fra laboratorieundersøgelser med forsøgsdyr har vist, at dannelse af grå stær i de tidlige stadier kan forsinkes betydeligt – og i nogle tilfælde kan udviklingen vendes.

De fleste forskere mener, at den type grå stær, som findes i et aldrende øje, skyldes, at øjet i årevis har været udsat for solen. “Sollys, der absorberes af linsen, reagerer med en aminosyre kaldet tryptofan og nedbryder den til partikler kaldet frie radikaler,” forklarer Dr. Ortiz. Disse nedbrydende, uparrede elektroner binder sig til proteiner i linsen og giver det uklare pigment, som blokerer sollyset for øjet og giver alt en gulbrun farve.

Men laboratorieforsøg har vist, at E- og C-vitamin samt spormineralet selen kan blokere de frie radikalers skadegørende virkning. I stedet for at angribe proteinerne forbinder de sig med dem og bliver neutraliseret.

Patienter, der har en alder, hvor grå stær kan sætte ind (omkring 55-års alderen), bør ifølge Dr. Ortiz tage 1.500 mg C-vitamin og 200-400 I.E. E-vitamin om dagen. Hvis en patient samtidig lider af forhøjet blodtryk, anbefaler han mere selen i stedet for E-vitamin – helst i form af 2-3 hvidløg om ugen. (Selentilskud bør ikke tages i mængder, der overstiger 200 mikrogram, uden at man først har rådført sig med sin læge).

Hvis patienten allerede viser tegn på grå stær, så trækkes der i nødbremsen. Kosttilskuddet omfatter i så tilfælde 2.000 mg C-vitamin, 400 I.E. E-vitamin, op til 200 mikrogram selen, om nødvendigt, og op til 100 mg riboflavin (B2-vitamin). E-vitamin kan forstærke virkningen af glutation, et stof, som synes at beskytte øjets linse mod skader forårsaget af frie radikaler.

En af Dr. Ortiz’ grå stær-patienter er raske og rørige Dr. Ibraham Marker på 76. Han mistede synet på det ene øje for nogle år siden, da blodkarrene i nethinden sprang. Da det gik op for ham, at han var ved at miste synet på det andet øje også på grund af grå stær, besluttede han sig for at finde en læge, som kunne hjælpe ham – uden at han skulle under kniven. Efter tre måneder med Dr. Ortiz’ behandlingsplan var hans syn forbedret bemærkelsesværdigt. Med briller var synet på hans “gode” øje forbedret fra 20/100 til 20/60. Selv det øje, hvor nethinden var beskadiget, viste forbedringstegn – fra 20/400 til 20/200.

“Denne mand er et fantastisk eksempel på, hvordan kosttilskud kan være med til at holde nethinden sund og rask,” siger Dr. Ortiz. “Du skal gøre noget for hele kroppen, hvis du vil gøre noget for dine øjne. Denne mand er ved godt helbred. Han tænker over, hvad han spiser, han er aktiv og går meget. Jeg tror, at grunden til, at kosttilskuddene havde så stor en virkning for ham, er, at han passer godt på sig selv. Det kan godt være, at han på et tidspunkt får brug for at blive opereret for grå stær, men lige nu er både han og jeg tilfreds med hans forbedrede syn.”

Diabetikerne blandt Dr. Ortiz’ patienter får også ekstra rådgivning og kosttilskud, fordi de er specielt udsat for grå stær og nethindeskader. “Jeg beder dem sørge for, at deres blodsukkerniveau kommer ned på 140 – ikke ved at sætte medicindoseringen i vejret, men ved at ændre kosten. Jeg anbefaler også 200-400 mikrogram krom pr. dag. Krom får insulinen til at arbejde mere effektivt i kroppen og er dermed med til at påvirke blodsukkerniveauet.” Et for højt blodsukkerniveau kan beskadige blodkarrene i nethinden og skabe en tilstand, der kaldes diabetisk retinopati – som i sidste ende kan føre til total blindhed.

For yderligere at beskytte øjets blodtilførsel anbefaler Dr. Ortiz et tilskud af EPA – et stof, der findes i fiskeolie, og som er med til at sænke kolesterol- og triglyceridindholdet i blodet og forebygge sammenklumpning af blodpladerne. Dermed forhindres den fedtophobning, den blodophobning og de blødninger, som er med til at ødelægge nethinden.

I nogle tilfælde anbefaler han desuden bioflavonoider – næringsstoffer, som bl.a. findes i det hvide af skallen på en appelsin. Bioflavonoider er med til at holde kapillærvæggene stærke og dermed forhindre, at de lækker. Nogle bioflavonoider hæmmer også det enzym (aldose reduktase), som er med til at fremskynde udviklingen af visse former for grå stær.

C-vitamin og grøn stær

Grøn stær er en skadelig ophobning af væske i øjet, som kan give permanent skade på nethinden. Det er en anden af de lidelser, som kan påvirkes positivt med ernæringsterapi, men som oftest kræver det traditionel medicinsk behandling først.

“Jeg starter aldrig med at bruge vitaminer til at behandle grøn stær,” siger Dr. Ortiz. “Det primære er at få bragt trykket i øjet ned så hurtigt som muligt ved hjælp af øjendråber, som i nogle tilfælde skal suppleres af laserkirurgi, hvor man ’borer’ småbitte huller i øjet, så væsken kan løbe ud”. Derefter – hvis trykket er blevet sænket en smule – foreslår Dr. Ortiz C-vitamin. Denne behandling er kun effektiv, hvis dosis er høj. “C-vitaminet fungerer som osmotisk agent,” forklarer han. “Det trækker væsken væk fra øjet.”

Nogle enkle øvelser, der kan aflaste dine øjne

Massér med spidsen af tommelfingeren fast i de små fordybninger i den inderste øjenkrog – der, hvor din næse rammer øjenbrynene. Lad de andre fingre hvile let bøjede mod panden.

Placér dine tommelfingre på underkæben. Placér dine pegefingre på hver sin side af næseborene og massér.

Massér med tommel- og pegefinger på næseryggen. Pres opad – ikke nedad.

Placér dine tommelfingre på hver sin side af panden. Bøj fingrene. Brug siden af dine pegefingre til at gnide fra næsen og udad – først over øjet, derefter under øjet. På den underste del af øjenhulen starter du midt på.

 

 

Læs også
Synet – og hvordan du passer på det
Naturlige veje til at undgå synsproblemer
Øjnene kan være årsag til mange problemer – på måder, man ikke lige forestiller sig…
Undgå kapillære øjenskader med kost og kosttilskud
E-vitamin og dine øjne
Zink – et af de vigtigste næringsstoffer
C-vitamin er vigtigere, end du tror
Selen – en væsentlig antioxidant
Flavonoider i grøn te hjælper synet
Har du boldøje?