Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ligtorne - hjælp til en af hverdagens plager

Små, gode råd til hænder og fødder

Det er næsten altid din egen skyld, hvis du får en ligtorn. Årsagen til lidelsen er for smalle og ubekvemme sko, der gennem lang tid trykker på huden oven på tæernes knogler. Ligtornen er faktisk tæernes måde at beskytte sig på. Men i stedet for at afværge trykket fra skoene bliver huden fortykket. Det betyder, at der bliver endnu mindre plads i skoene - og så er du kommet ind i en ond cirkel!

En ligtorn er en kegleformet fortykkelse af hudens hornlag, og den kan være lokaliseret i området omkring tæerne, fodsålen, hælen og fodryggen. I midten af ligtornen vokser en lille horntap ned i vævet, og det er den, der gør ligtornen så smertefuld. Men det er ikke kun på grund af smerterne, der skal gøres noget ved ligtornen. Lader du blot stå til, får den blot lov til at brede sig, og det kan den føre til betændelse i vævet omkring knoglerne og til bylder på tæerne.

Hvis man vil forebygge ligtorne, skal man sørge for at gå i fodtøj, der ikke klemmer - og gå på bare fødder så ofte som muligt.

Og sådan kan du slippe af med en ligtorn:

  • Sid med fødderne i blød i 10 minutter i sæbevand eller varmt vand med otte dråber tetræsolie - det desinficerer, afspænder og blødgør huden. Fil derefter forsigtigt på ligtornen med pimpsten, og gentag behandlingen igen næste dag.
  • Du kan også lægge et stykke løg på ligtornen, vikle et klæde fast om og lade det sidde i et stykke tid. Saften fra løget kan i mange tilfælde løsne kernen i ligtornen.
  • Du kan i mange tilfælde også med held smøre kristpalme- eller hørfrøolie på den forhornede hud.
  • Og endelig kan du lave et løgudtræk ved at overhælde skiver af almindeligt husløg med fire spiseskefulde kogende vand, lade det trække i 10 minutter, så det bliver lunkent. Dernæst dypper du et klæde i udtrækket, vrider det og lægger det på ligtornen. Tag et tørt klæde, og bind det fast omkring og lad det virke natten over.

Det er vigtigt, at du aldrig forsøger at fjerne en opblødt ligtorn ved hjælp af en saks eller en kniv - du løber nemlig en stor risiko for, at der går betændelse i ligtornen. Er ligtornen stor, er det bedst at lade en professionel (læge eller autoriseret fodplejer) fjerne den. Og specielt, hvis du er diabetiker, gælder det, at lige meget hvor stor eller lille ligtornen er, så skal du overlade det til en ekspert at fjerne den.

Kristpalmeolie, indholdsstofferne fra almindelige husløg og en pimpsten er gode ting at have ved hånden, når du vil gøre noget ved grimme og plagsomme ligtorne.

 

 

 

 


Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012